Skip to main content

Cali wiet en Canadese import lijken op het eerste gezicht enorm op elkaar. Toch zit er een groot verschil in prijs tussen de twee, ook al zijn het dezelfde wietsoorten. Hoe kan dat eigenlijk en waarom wordt Cali wiet als beter gezien? Insta-volger @Usplabs snapte het niet meer en legt de vraag neer bij Uncle Kush. In deze Uncle’s Advies, de verschillen tussen Cali en Canadese wiet:

Uncle over Cali wiet

Via Instagram dropt Usplabs bij Uncle Kush de vraag: ‘Hi, ik zie de laatste tijd steeds meer mensen die elkaar beschuldigen van Canadese wiet als Cali te verkopen. Ik vroeg me af hoezo Cali als “beter” wordt gezien en Canadees goedkoper is?‘ Wat op zich een goede vraag is. Immers zit er op het eerste gezicht weinig verschil tussen wiet uit Californië en Canada. Beiden zijn vaak kneppelhard en hebben een uitgesproken geur. Vaak komen uit Canada ook de kenmerkende Cali wiet soorten, zoals de Gelato’s. Toch zal de kenner het verschil direct merken, al is het door de nuance in smaak.

Topshelf Cali wiet

Uncle Kush antwoordt daarom: ‘Yo man! Thanks voor je vraag. Niet per sé alle Cali wordt als beter gezien. Maar in Californië en enkele andere Amerikaanse staten bestaan er een aantal populaire wietmerken/influencers/breeders/strains. De hype daaromheen zorgt voor schaarste & prijsverhoging van bijvoorbeeld ‘Cookies’ of ‘Doja‘ of ‘TheTenCo‘ producten.

cali-wiet
De knappe design-verpakkingen maken de Cali wiet extra gewild, maar ook makkelijk na te maken

Er zitten echt wel een aantal extreem goede producten tussen die Cali-soorten. Zo zie je nu bijvoorbeeld de redelijk kleine batches ‘HeavyLoads‘ of ‘Tasty‘ op de Europese markt. Waarvan wij de Gusher Pie #4 van Greenhouse Secret Farmers al eens reviewden. Dit zijn brands die kwalitatief ver boven het gemiddelde uitsteken. 

Uiteraard spelen veel boeven daarop in door ook soortgelijke producten in neppe zakjes te proppen. En zo – net als de Cookies en Doja’s – veel geld kunnen vragen voor hun wietje. Zo zijn er groepen/mensen/organisaties die zelf een shiney merk maken en zakjes laten drukken in China of Duitsland. Om vervolgens Spaanse, Canadese of Nederlandse wiet van Cali wiet zaden in te verkopen. Daar is ten slotte markt voor en je betaalt vaak ook voor het merk en de verpakking.

Canadese wiet

Canadese wiet echter, is eigenlijk bijna nooit gebrand of gemerkt. Bovendien kampen ze in Canada met enorme overproductie waardoor er hele containers hier aankomen en de prijs erg laag is. Voorheen had Canadese wiet een beetje allemaal dezelfde smaak en vond je weinig variatie in terpenen. Zeker vergeleken met de smaak-explosie bij Cali wiet soorten. Omdat de looks wel 10/10 zijn en op Cali-wiet lijken, werd dit vaak gebruikt om de prijs op te krikken. Dat was niet goed voor de reputatie van Canadese wiet.

Who needs dure Cali met dit soort Canadese?

Tegenwoordig komt er veel mooier spul uit Canada, die soms – ook qua smaak – nauwelijks van Cali te onderscheiden is. Sommige industrielieden beweren zelfs dat de helft van wat we nu in Nederlandse shops kopen, uit Canada komt. Waaronder echte topshelf voor een relatief laag bedrag. Het is dus allemaal niet meer zo zwart/wit als dat je weleens hoort… En je hoeft mooie wiet zeker niet te laten liggen omdat het uit Canada zou kunnen komen!’

Logisch!

Waarop Usplab snel tevreden lijkt: ‘Klinkt logisch als je het zo uitlegt, top dankjewel!’ Uncle Kush reageert: Anytime man! Blij dat je er wat aan hebt. Wil je dat ik je tag als ik dit gebruik voor Uncle’s Advies op de website?’ Wel zo netjes!

Heb jij ook een vraag voor Uncle Kush? DM ‘m dan op Instagram of neem contact met ons op via het contactformulier.

Leave a Reply