Skip to main content

Karel Schelfhout ontdekte op jonge leeftijd w1et en begon al vroeg met kweken. Echter zag hij – dankzij mensen als Nevil – dat het produceren van zaad lucratiever was dan bloemen. Met vallen en opstaan zette hij een van de 1e NL’se zadenbedrijven ooit op. Die na jaren inactiviteit nu weer ‘ontkiemt’ is, aangespoord door o.a. zoon Kees (Ex-Tractor). Waarmee hij ook BioTabs oprichtte. Ontdek alles over de indrukwekkende carrière van deze legendarische pionier in onze industrie in S02E09 van de THC Podcast:

Karel Schelfhout

Als tiener ontdekte Karel het fenomeen ‘cannabis’ door protestzanger Armand. En ondanks dat hij in Zeeuws-Vlaanderen woonde, was er in het dorp bij een vriend al hasjisj te krijgen in die tijd. Jonge Karel was snel verkocht en het duurde niet lang voor hij als kraker de mogelijkheid zag om met wiet kweken wat centen bij te verdienen. Immers was de ruimte en het stroom gratis, dus pure winst.

Met vallen en opstaan bouwde Karel z’n hobby met een vriend uit tot serieuze business. Hun genetica haalden ze uit de VS, en zo kregen ze al vroeg flink wat guldens voor hun oogst. Tot ze ontdekten dat er in de zadenhandel nog veel meer te verdienen was.

Wietzaden maken

Via de High Times kwamen ze namelijk bij Nevil terecht, de legendarische breeder die vanuit een dorpje vlakbij Nijmegen z’n zaad over de hele wereld verstuurde. Hij vroeg of Karel en z’n vriend wilden helpen met de productie, en zo geschiedde. Echter liep de samenwerking al snel stuk. In de jaren die volgden gingen Karel met z’n vriend hun eigen weg en kwamen later in contact met Sam the Skunkman; bekend van Skunk #1.

Met zulke goede genetica in handen én een cover story in de High Times, waar Karel en vriend als ‘High Tech kwekers uit NL’ een stempel van goedkeuring kregen; ging het los. Er werden tassen vol geld afgeleverd en er gingen bakken zaad de deur uit. Tot Karel het te heet onder de voeten vond worden en hij besloot te stoppen op z’n hoogtepunt.

Een screenshot uit de SSSC catalogus uit 1986

Herstart van SSSC en oprichten BioTabs

Jarenlang kweekte hij dan ook alleen voor eigen gebruik, terwijl hij zich ontwikkelde als ‘middenstander’ met verschillende zonnebrillen-winkels. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan,. En inmiddels volwassen geworden zoon Kees (Ex-Tractor) (uit S01E02) haalt vader Karel over weer op het spreekwoordelijke paard te stappen. Zo herstartten zij enkele jaren geleden samen – het ooit door Karel opgestarte – ‘Super Sativa Seed Club’ op. Tegenwoordig onder de vleugel van zaden-gigant Dutch Passion; die we spraken in het eerste seizoen van de THC Podcast.

Echter zijn de tijden zo veranderd, dat vader’s manier van kweken (op steenwol met minerale voeding) al lang niet meer de voorkeur heeft. Samen met zoon Kees ontwikkelde hij daarom BioTabs. Een merk organische plantenvoeding die zó simpel is; dat iedereen ermee overweg kan. Zonder in te leveren op kwaliteit. Want als er iets is waar de Schelfhout’s om bekend staan, is het goede wiet! Waarom dat is en hoe dat zo is gekomen, ontdek je in S02E09 van The High Cloud Podcast met Uncle Kush en Karel Schelfhout:

thc podcast s02e09 karel schelfhout

Leave a Reply